Book now!

Het Wapen van Amsterdam

Het Wapen: Als toerist zul je het Wapen van Amsterdam veel in de stad tegenkomen. Op de Westertoren staat het groots afgebeeld. Wat betekenen echter alle symbolen in het Wapen? De precieze ontstaansgeschiedenis van het Wapen van Amsterdam is onbekend, maar er zijn wel verhalen over de symbolen die op het wapen te vinden zijn.

Het Wapen

De drie kruisen

Het eerste dat opvalt bij een blik op het Wapen van Amsterdam zijn de drie kruisen die boven elkaar geplaatst zijn. Deze drie kruisen worden Andreaskruisen genoemd en verwijzen naar alle waarschijnlijkheid naar de apostel Andreas. Deze apostel stierf aan het kruis een marteldood. De kruisen zijn op andere wapens in de omgeving van Amsterdam ook terug te vinden. Zo hebben de steden Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel ook deze drie kruisen in het schild. Waarschijnlijk komt dit doordat de familie Persijn in het gebied zeer belangrijk was. Deze familie kwam uit Waterland en bezat zeer veel grond in en rondom Amsterdam. De kruisen bevinden zich in het schild, dat de kleuren rood, zwart en rood heeft. Waarschijnlijk verwijst de kleur zwart naar het water waaraan Amsterdam gelegen is. In andere Hollandse steden die aan het water lagen, zoals Delft en Dordrecht, is dit ook het geval.

De Keizerskroon

Een ander zeer opvallend kenmerk  van Amsterdam is de Keizerskroon. De Keizerskroon schonk Maximiliaan uit Oostenrijk aan Amsterdam in 1489. De stad Amsterdam had veel geld geleend aan Maximiliaan, waarvoor hij het Keizerskroon als dank schonk. Deze kroon had vooral internationaal voor de handel zeer veel waarde. Door dit teken wist men dat de stad Amsterdam Keizerlijke bescherming genoot. Hierdoor kon de handel beter plaatsvinden. De twee leeuwen die als schilddragers worden afgebeeld, zijn in de zestiende eeuw op het Wapen geplaatst. Waarschijnlijk dienen zij ook als beschermers van Amsterdam.

 

Een krachtige leus

Aan de onderkant van het wapen is een krachtige leus toegevoegd, namelijk “Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig”. Deze woorden zijn na de tweede wereldoorlog door Koningin Wilhelmina aan de stad gegeven. Er worden twee redenen gegeven waarvoor dit is gebeurd. De ene reden stelt dat op 29 maart 1947 de woorden door Koningin Wilhelmina zijn toegekend voor de dappere manier waarop Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog gehandeld heeft. De andere reden is dat de woorden op 25 februari 1946 onder het wapen zijn gezet als herdenking aan de februaristaking. Welke reden ook de juiste moge zijn, het maakt van Amsterdam een zeer sterk en mooi wapen.

Contact

Amsterdam Hostel Sarphati
Sarphatipark 58
1073 CZ Amsterdam E: info@amsterdamhostelsarphati.com
T: 0031 (0) 20 4702 035
I: https://www.amsterdamhostelsarphati.com
  • Facebook
  • twitter
  • Free WIFIFree WIFI
  • Big RoomsBig Rooms
  • KeukenhoffKeukenhoff
  • I AmsterdamI Amsterdam
  • Amsterdam ArenaAmsterdam Arena
  • Free InternetFree Internet
  • Free CitymapFree Citymap
  • Bike RentalBike Rental
Menu